کنگره ی سی و چهارم؛ پر بارتر و جذابتر با مهر می آید

دکتر مسعود ناصری پور؛ دبیر علمی کنگره ی سی وچهارم انجمن چشم پزشکی ایران
تکاپو برای برگزاری سی وچهارمین کنگره ی انجمن چشم پزشکی ایران از آخرین ماه های سال گذشته کلید خورد تا همزمان با آغاز ماه مهر و مهربانی ، برگ سی وچهارم این کنگره ورق بخورد.
برای آگاهی از چند و چون کنگره ی پیش رو در یکی از روزهای دل انگیز اردیبهشتی با دکتر مسعود ناصری پور، دبیر علمی به گفتگو نشستیم. آن چه در پی می آید حاصل این گفتگوست.
■ آقای دکتر! با توجه به این که شما دبیری علمی کنگره ی سی وچهارم را بر عهده دارید، لطفا ابتدا در باره ی انتخاب زمان برگزاری این دوره توضیح دهید تا به پرسش های دیگر برسیم.
به عبارت دیگر می خواهم بپرسم کنگره به طور معمول در آبان یا آذر برگزار می شد، چرا امسال مهرماه؟!
□ سپاسگزارم از فرصتی که به این جانب دادید تا اطلاعاتی در باره ی کنگره ی سی وچهارم انجمن چشم پزشکی ایران در اختیار جامعه ی چشم پزشکی کشور و همکاران عزیزم قرار دهم.
با توجه به تغییر و تحولاتی که سال گذشته در انجمن چشم پزشکی رخ داد، برگزاری کنگره کمی دستخوش تغییر و تحول گردید و به همین دلیل برای رزرو سالن محل برگزاری قدری دیر اقدام شد و سالن همایش های رازی که خیرالموجودین برای برگزاری کنگره های مختلف پزشکی و غیر پزشکی است، در ماه های آبان و آذر رزرو شده بود؛ به همین دلیل تاریخ برگزاری کنگره به ناچار اول تا چهارم مهرماه تعیین شد؛ البته تلاش خواهیم کرد اگر برخی کنفرانس ها در مرکز همایش های رازی لغو شوند و یا تغییر تاریخ بدهند، زمان برگزاری را عوض کنیم و از اول مهر کمی فاصله بگیریم.
■ با توجه به اینکه سال گذشته همکاران با مشکل پارکینگ مواجه بودند، چرا امسال هم مرکز همایش های رازی؟
□ همایش باید در محلی برگزار شود که علاوه بر سالن اصلی با ظرفیت های مناسب، دارای سالن های فرعی برای برگزاری کارگاه های تخصصی و پنل های مختلف باشد و درعین حال از ساختار نظام مند آموزشی برخوردار بوده و برای برپایی نمایشگاه دستاوردها و تازه های چشم پزشکی، دارویی و تجهیزات پزشکی، امکانات مناسبی در اختیار شرکت های تجاری قرار دهد.
شاید بتوان گفت مرکز همایش های رازی تنها جایی است که از ابتدا به همین منظور ساخته شده و محل قرارگیری آن هم محیطی آکادمیک، دانشگاهی و در قلب تهران است؛ این موارد آن مرکز را منحصر به فرد کرده و امیدواریم تا زمان برگزاری کنگره، مشکل پارکینگ که سال گذشته با آن مواجه شدیم تا حدود زیادی حل شود، در غیر این صورت پیش بینی کرده ایم از پارکینگ برج میلاد استفاده کنیم که همکاران و شرکت کنندگان کنگره مشکل خاصی در این زمینه نداشته باشند.
■ چه کسانی دربرگزاری برنامه های علمی و اجرایی کنگره به شما کمک کرده و می کنند؟
□ در پاسخ این پرسش باید بگویم مشابه سال های پیش، از انجمن های علمی فوق تخصصی پنجگانه دعوت به مشارکت کردیم و از آن ها خواستیم برنامه های هر گروه فوق تخصصی را ارسال کنند. مطمئن هستم اعضای جامعه ی علمی چشم پزشکی کشور چه در بخش خصوصی و چه دولتی حتما در خصوص برگزاری کنگره و غنای علمی آن به ما کمک خواهند کرد. همچنین لازم است تاکید کنم کمیته اجرایی سابق که سالها زحمت امور اجرایی برگزاری کنگره را به دوش کشیده اند، نیز مثل همیشه کنار من خواهند بود و برای برگزاری هر چه مطلوب تر کنگره تلاش می کنند.
■ رئوس برنامه های علمی گروه های تخصصی و روز و ساعات آن مشخص شده است؟
□ تعداد کارگاه ها و سمپوزیوم ها برای هر گروه مشخص و برنامهی اولیه تهیه شده است؛ به محض دریافت نقطه نظرات گروه های فوق تخصصی، برنامهی اولیه را روی سایت انجمن قرار می دهیم تا همکاران از آن اطلاع پیدا کنند.
البته مانند سال های گذشته، روز اول به برنامه ی گروه های فوق تخصصی اختصاص خواهد داشت و در کنار آن برنامهی بسیار خوبی برای چشم پزشکان جوان ترتیب داده ایم که جزئیات آن به اطلاع خواهد رسید.
■ از نگاه شما مهم ترین اهداف و دستاوردهای علمی کنگره ی سالانه چیست؟
□ هدف از برگزاری کنگره ایجاد محیطی دوستانه برای بحث و تبادل نظر در خصوص موضوعات، مشکلات و درمان مختلف بیماری های چشمی و همچنین ارائه ی آخرین دستاوردهای دانش چشم پزشکی است.
در حاشیه ی برگزاری کنگره هم شرکت های تجاری تجهیزات چشم پزشکی و دارویی کشور غرفه هایی خواهند داشت تا همکاران با آخرین تکنولوژی ها، دستگاه های مختلف چشم پزشکی و نیز داروهای چشمی آشنا شوند. امیدوارم حاصل تعامل این دو گروه آکادمیک و شرکت های تجهیزاتی و دارویی گامی دیگر در راستای ارتقای دانش چشم پزشکی کشورمان بوده و این تعامل منجر به مداوای بهتر و با کیفیت تر بیماران عزیز مبتلا به مشکلات مختلف چشمی و کاهش آلام آن ها باشد؛ طبیعتاً این موضوع مهم ترین دستاورد کنگره ی چشم پزشکی خواهد بود.
■ کنگره ی پیش رو شامل چه بخش هایی است؟
□ کنگره دو بخش دارد؛ بخش اول برنامه های مربوط به کنگره سراسری چشم پزشکی است که بیست امتیاز دارد و شامل یک روز پیش کنگره است که برنامه های فوق تخصصی و ویژه برنامه چشم پزشکان جوان را خواهیم داشت و در ادامه آن سه روز اختصاص به برنامه های مختلف کنگره دارد و در روز آخر هم برنامه ی جراحی زنده در کلینیک ها و بیمارستان های چشم پزشکی شهر تهران اجرا خواهد شد که یکی از جذاب ترین بخش های کنگره است. در این برنامه ها به طور معمول بیشتر بیماری هایی مورد توجه قرار می گیرد که شیوع بیشتری دارند.

بخش دوم هم در رابطه با ملاحظات پزشکی قانونی و اشتباهات رایج در جراحیهای چشم است که پنج امتیاز جداگانه دارد .
■ مهم ترین ویژگی کنگره ی سی وچهارم که با سال های پیش متفاوت خواهد بود، کدام است؟
□ همانگونه که همکاران گرامی اطلاع دارند امروزه پیشرفت های علوم پایه و مباحث جدید مانند ژن درمانی، سلول درمانی در کنار استفاده از هوش مصنوعی تحول شگرفی را در دانش پزشکی ایجاد کرده است و در رشته چشم پزشکی نیز بدون تردید این پیشرفتها تحول قابل توجهی را در درمان بیماری های مختلف چشمی به وجود خواهد آورد، به همین خاطر در کنگره سی و چهارم توجه ویژه ای به این مباحث شده است.
نکته ی دیگری که در گنگره ی امسال به آن توجه شده، قرارگرفتن مجدد مقالات آزاد در برنامه هاست که چند سالی از کنگره جدا شده بود و امیدوارم همکاران ما به آخرین دستاوردهای پژوهشی که در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی خصوصی انجام شده، توجه بیشتری کنند و باور دارم که کنگره به واقع فرصتی برای ارائه ی این دستاوردهاست .
برنامه دیگری که در کنگره ی امسال مورد توجه قرار گرفته این است که در زمان ناهار به شرکت های تجهیزاتی و دارویی فرصت داده شده که بتوانند سخنرانی های علمی خود را ارائه دهند و امیدوارم "لانچ میتینگ" های پرباری داشته باشیم.
■ گویا کنگره ی دیگری نیز با فاصله ی اندک از این کنگره توسط «انجمن علمی چشم پزشکی» که به تازگی اعلام موجودیت کرده برگزار می شود.
□ من اطلاع پیدا کردم انجمن علمی چشم پزشکی که اخیراً وزارت بهداشت هم انتخابات آن ها را تأیید کرده است، کنگره ای را در آبان ماه برگزار میکند که برای آن ها هم آرزوی موفقیت دارم چون برگزاری این گونه کنگره ها و نشست ها راهکاری برای ارتقای سطح علمی جامعه ی چشم پزشکی ماست و برآیند آن در راستای درمان بیماران و بهبود وضعیت سلامت بینایی هم میهنان عزیزمان خواهد بود.
■ بد نیست اشاره ای هم به تاریخچهی برگزاری کنگره ی چشم پزشکی داشته باشید.
□همانگونه که از نام کنگره پیداست این سی وچهارمین کنگرهی انجمن چشم پزشکی ایران است که قدمت آن به اندازه ی قدمت انجمن چشم پزشکی ایران بوده و بر اساس مجوزی که از وزارت کشور وقت گرفته شده، طی سالیان زیادی برگزار شده است و جای مباهات و افتخار دارد که جامعهی چشم پزشکی کشور توانسته به بهترین نحو ممکن طی سال های متمادی این همایش بزرگ علمی را برگزار کند و برای ارتقای سطح علمی جامعهی چشم پزشکی کشور گام های بلندی بردارد. در این مسیر تلاش های قابل توجهی از گذشته تا کنون صورت گرفته و همه ی ما باید قدردان زحمات پیشکسوتان و همکاران محترم خود باشیم که چراغ کنگره را طی این سال ها روشن نگه داشته و توانسته اند به بهترین نحو ممکن که شایسته ی جایگاه چشم پزشکی کشورمان است، آن را برگزار کنند؛ ما هم سعی خواهیم کرد کنگره ی پیش رو گام دیگری در همین مسیر باشد.
■ مخاطبان کنگره چه گروه هایی هستند؟
□ مانند سالهای گذشته گروه هدف کنگره، جامعهی چشم پزشکی کشور است و همانطور که پیشتر اشاره کردم بر اساس امتیازی که از اداره کل آموزش مداوم اخذ شده و کنگره با همکاری سازمان نظام پزشکی برگزار می شود، با لحاظ پنج امتیازی که در رابطه با برنامه ی ملاحظات قانونی در رابطه با مشکلات جراحی چشم اعمال می کنیم، 25 امتیاز برای همکاران چشم پزشک در نظر گرفته شده و برای سایر گروه های هدف مانند همکاران بینایی سنج، پزشکان عمومی، پزشکان خانواده و گروه پرستاری 19 امتیاز تعیین شده است.
■ موضوعات یا محور سخنرانی های علمی با چه معیارهایی انتخاب می شود؟
□ موضوعات منتخب، بر اساس نقطه نظرات همکاران مان در گروه های مختلف انتخاب خواهند شد و طبیعی است نکاتی مد نظر قرار می گیرند که یا از شیوع بالاتری برخوردار هستند، برخوردارند مانند دیابت، بیماری های عروقی شبکیه، قوز قرنیه و... یا جراحی های پرکاربرد مانند اعمال رفرکتیو سرجری و کاتاراکت، همچنین موضوع ایمیجینگ. این موضوعات بدون تردید مورد توجه بیشتری هستند و یا مواردی که جزء تازه های چشم پزشکی هستند و طی یکی دو سال اخیر به جامعه ی علمی دنیا معرفی شده اند. امیدواریم ما در پرزنت کردن این موارد برای همکاران خود موفق باشیم.
■ یکی از چالش های مهم در برگزاری کنگره ها و همایش ها در ایران، موضوع پذیرایی و ناهار است. شما در کنگره های مختلف بین المللی حضور داشته اید، آیا کنگره ای را سراغ دارید که به عنوان مثال ناهار مفصلی
مثل کباب و جوجه کباب به مدعوین بدهند و اگر اینطور نیست، نمی خواهید این سنت اشتباه را اصلاح کنید؟
□ درست است، در کنگره های بین المللی معمولاً در "لانچ میتینگ" ها یک ناهار سبک داده می شود و تلاش بر این است که شرکت کنندگان از فرصت کوتاه کنگره به لحاظ علمی نهایت بهره را ببرند. ما هم باید مشابه کنگره های علمی و پزشکی دنیا از این شیوه استفاده کنیم تا همکاران بتوانند از زمان ناهار هم نهایت بهره ی علمی را ببرند؛ امیدواریم این طرح امسال با مشارکت شرکت های تجهیزات پزشکی و دارویی مورد استقبال همکاران قرار گیرد.
■ سال گذشته بخش مهمی به پزشکان جوان و به ویژه به مسائل روحی و روانی آن ها اختصاص داده شده بود. امسال برای این دسته از مخاطبان خود برنامه ای دارید؟
□ برای چشم پزشکان جوان دو برنامه ی خوب تدارک دیده ایم. کارگاه آشنایی با ساخت عینک و همچنین نکات کاربردی در رابطه با موضوعات مبتلابه رشته ی چشم پزشکی که در این بخش استادان پیشکسوت دانش خود را به پزشکان جوان منتقل خواهند کرد.
■ میزان حضور شرکت ها و نمایندگی کمپانی های بزرگ را در کنگره پیش رو چگونه ارزیابی می کنید؟
□ شرکت های تجهیزات پزشکی و دارویی امسال هم مانند سال های گذشته حضور خوبی خواهند داشت و در نخستین دعوتی که از آن ها شد، حضور چشمگیری داشتند و برای شرکت در کنگره ی سی وچهارم اعلام آمادگی کردند. امیدوارم شاهد حضور فعال آن ها باشیم.
■ تاریخ های مهم کنگره برای اطلاع علاقمندان کدامند؟
□ تاریخ های مهم کنگره توسط کمیته ی اجرایی مشخص شده و کنگره به نحو مطلوب بر اساس تاریخ های تعیین شده برگزار می شود و این اطلاعات روی سایت قرار گرفته است.
■ امیدوارم کنگره ی سی وچهارم همان گونه که شایسته است برگزار شود و منشأ خیر برای جامعه ی چشم پزشکی ایران و در نهایت بیماران چشمی باشد. سپاس از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.