اخبار

برترین‌های ششمین جشنواره چشم‌پزشکی و علوم بینایی معرفی و تقدیر شدند

ششمین جشنواره چشم‌پزشکی و علوم بینایی پروفسور «شمس» روز پنجشنبه با حضور جمعی از متخصصان و جراحان چشم‌پزشکی ایران با اهدای تندیس «پروفسور شمس» پدر چشم‌پزشکی ایران، به وزیر بهداشت و معرفی دیگر برگزیدگان این جشنواره، در بیمارستان فارابی تهران برگزار شد.

 به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا، در این جشنواره که با حضور دکتر هرمز شمس، فرزند پروفسور شمس همراه بود، جایزه مقاله انگلیسی برتر به «دکتر رامین دانشور»، جایزه نوآوری برتر در روش جراحی به «دکتر مهرداد محمدپور» ،‌جایزه اختراع برتر به «دکتر مهران مسعود ناصری»، جایزه پایان‌نامه برتر به «دکتر نازنین رحمان املش» و «دکتر لیلا ستاریان»، جایزه طرح پژوهشی برتر به «دکتر اکبر فتوحی»،‌ جایزه کتاب برتر (فصل کتاب فارسی یا انگلیسی» به «دکتر سید فرزاد محمدی»، (کتاب تالیفی) به «دکتر بهرام اشراقی»، جایزه پژوهشگر برتر جوان به «دکتر سیامک زارعی قنواتی» و «دکتر حسن پایلاخی»، جایزه پژوهشگر برتر ارشد به «دکتر محسن بهمنی کشکولی» و «دکتر استادی مقدم»، جایزه آموزگار برتر به «دکتر زهرا اعلمی هرندی» و جایزه نوعدوستی و پیشگیری از نابینایی نیز به «دکتر حسن قاضی‌زاده هاشمی» وزیر بهداشت،‌درمان و آموزش پزشکی به دلیل راه‌اندازی «کلینیک نورآوران سلامت» اعطا شد.

 جایزه مقاله برتر فارسی یا منتشره در مجله ایرانی نیز برنده نداشت.

 به گزارش ایسنا در این جشنواره و پیش از اهدای جوایز، دکتر محمود جباروند، رییس بیمارستان فارابی طی سخنانی با اشاره به وظایف وزارت بهداشت در ‌حوزه آموزش ، پژوهش و درمان، تاکید کرد: آنچه که باعث می‌شود ایران در مجامع علمی دنیا مطرح شود، پژوهش است و بر همین اساس برای رسیدن به دستیابی جایگاه بالا در حوزه پزشکی جهان، فقط پرداختن به جنبه بالینی علوم کافی نیست.

 رییس بیمارستان فارابی با اشاره به جایگاه بالای چشم‌پزشکی ایران در محافل علمی جهان، گفت: با این حال تحقیقات علوم پایه در بیمارستان فارابی با راه‌اندازی بخش‌های سلول‌های بنیادی و شیمی با همکاری محققان علوم بالینی آغاز شده است .

 جباروند با تاکید بر لزوم مشارکت خیرین در عرصه پژوهش، پیشنهاد افتتاح حسابی با مشارکت خیرین برای بهره‌مندی از سود حاصل از آن برای پژوهش را مطرح کرد.

 وی همچنین با اشاره نامگذاری جشنواره چشم‌پزشکی و علوم بینایی به جشنواره شمس، گفت: از آن جایی که برگزاری این جشنواره با جشنواره فارابی تداخل اسمی داشت، از سال گذشته جشنواره چشم پزشکی به جشنواره چشم پزشکی و علوم بینایی «پروفسور محمد قلی شمس» پدر چشم پزشکی ایران تغییر نام یافت.

 پروفسور محمدقلی شمس، پدر چشم‌پزشکی ایران در سال ۱۲۸۳ به دنیا آمد. وی فرزند دکتر یحیی شمس ملقب به لسان‌الحکما و نوه محسن میرزا ملک آرا ملقب به شمس الشعرا از شاعران عارف مسلک دوران قاجار است. وی در سال ۱۳۰۲ وارد رشته پزشکی در دانشگاه نظامی لیون شد و در سال ۱۳۱۱، قبل از تاسیس دانشگاه تهران، به دعوت وزیر علوم وقت به ایران بازگشت و با سمت استادی در دارالفنون مشغول به تدریس پزشکی شد. پروفسور شمس پس از بازدید از جنوب ایران و مناطقی که به دلیل شیوع بیماری تراخم، کوری در آنها شایع شده بود، برای همیشه از بازگشت به فرانسه صرف نظر کرد. روش درمانی او برای این بیماری و به وسیله الکتروکواگولیشن در مقاله ای مفصل در سال های دهه ۱۹۵۰ ارائه شد. پروفسور شمس بیمارستان چشم پزشکی فارابی را بنیان نهاد تا به عنوان اولین مرکز تخصصی چشم پزشکی در ایران فعالیتش را آغاز کند. وی در هنگام مرگ قدیمی ترین عضو انجمن چشم پزشکی فرانسه بود و بارها به ریاست انجمن های چشم پزشکی مختلف در جهان برگزیده شده بود. پدر چشم‌پزشکی ایران همچنین موسس انجمن چشم پزشکی ایران بوده و نشریه تخصصی چشم پزشکی را بر عهده داشت. او که تا آخرین روزهای زندگی در سن ۹۲ سالگی مشغول معالجه بیماران بود در سال ۱۳۷۵ درگذشت.

 

دوازدهمین کنگره سراسری چشم پزشکی ایران نیز از او به عنوان استاد برجسته و پدر چشم پزشکی ایران تجلیل کرده است.